5 streekproducten om van te genieten in Noord-Limburg

Het Noord-Limburgse Arcen staat natuurlijk bekend om de mooie natuur: aan de brede Maas en middenin nationaal park De Maasduinen. Ook staat Arcen bekend om cultuur: de Kasteeltuinen en het 2-jaarlijks Scrooge-festival. En natuurlijk vanwege de bourgondische sfeer: om lekker te eten en drinken heb je volop keuze. Wist je dat sommige lekkernijen echte streekproducten uit Noord-Limburg zijn?

Asperges

Het witte goud worden ze ook wel genoemd: asperges. Ze worden ‘gedolven’ onder de afgedekte zandruggen die je ziet liggen. Omdat ze er maar kort zijn en warmte nodig hebben – het seizoen loopt van april t/m eind juni – kunnen ze soms behoorlijk zijn prijzig zijn. Daarom hebben ze waarschijnlijk die mooie naam gekregen. In Noord-Limburg vind je veel aspergetelers en ook op de menukaarten komt deze lekkernij terug als het seizoen er is: als klassieker met gekookte ham en een eitje of in een moderner jasje. Je kunt bijvoorbeeld heerlijk asperges eten bij hotel De Maasparel. Of koop ze – geschild en wel – bij Theo Peeters, om de hoek van Resort Arcen, en bereid ze zelf in de keuken van je Zwembadvilla

Omdat de asperge zo’n beroemd streekproduct is, valt er meer te beleven rondom deze ‘koningin onder groenten’. Wat denk je van asperge-ijs bij Clevers, een aspergepannenkoek bij De Bosrand of een aspergelikeur van Graanbranderij De IJsvogel?

Of fiets de aspergeroute langs de aspergevelden aan weerszijden van de Maas. Extra leuk: de Maas oversteken met het pontje. Bezoek ook de Aspergemarkt in Arcen met Hemelvaart. Of ga naar een van de andere Noord-Limburgse dorpjes, zoals Grubbenvorst. Dat staat op Eerste Pinksterdag volledig in het teken van de asperge.

Zacht fruit

Aardbeien, blauwe bessen en frambozen. Wie vindt dit snoepachtige fruit niet lekker? En boordevol gezonde stofjes als vitaminen en antioxidanten zijn deze snoepjes nog gezond ook. Lekker verfrissend ook na de sauna 😉 Laat Noord-Limburg nu net de hotspot zijn van deze fruitsoorten. Op diverse plekken vind je dan ook kraampjes of automaten waar je dit fruit kunt kopen (in het seizoen). Of ga zelf blauwe bessen plukken bij Blauwe Bessenland in America en geniet maximaal an frambozen bij Raspberry Max. In Horst is een themapark gewijd aan de aardbei. Dat wordt momenteel verbouwd. Het is nog niet duidelijk wanneer het weer opengaat.

Rozen

Wat de bollenvelden zijn voor Noord-Holland, zijn rozen voor Noord-Limburg. Tussen half juni en half september ruikt het aan de overkant van de Maas dan ook heerlijk naar deze bekende bloemen. Niet zo gek, want Lottum is hét rozendorp. Het veerpontje brengt je moeiteloos van Arcen naar Lottum. Bij De Rozenhof kom je alles te weten over de roos, kun je een van de rozenwandelroutes starten of genieten van koffie met rozengebak. Of volg de rozenfietsroute die je langs de kleurige rozenvelden leidt.

Hertog Jan Bier

Aan de Maas in Arcen ligt de karakteristieke brouwerij van Hertog Jan. De voorloper daarvan was brouwerij “De Vriendenkring” die vier bevriende brouwers in 1915 oprichtten. Ze brouwden bovengistend speciaalbier. Uniek in die tijd. En ook nu staat Hertog Jan nog steeds bekend om dit soort bier. Net als om de hechte club brouwers die je misschien wel kent uit de reclame. “Uit liefde voor bier” bezoeken elk jaar duizenden bierliefhebbers de ambachtelijke brouwerij. Een leuk uitje waarbij je met een gids het brouwproces volgt. Van de koperen brouwketels tot de kelders waar de flessen Grand Prestige liggen te rijpen. Of volg de bierpijpleiding naar de overkant: bij het bier- en eetcafé Hertog Jan Proeverij kun je genieten van een lunch, borrel en diner. Proost!

Limburgse vlaai

Tot slot mag de Limburgse vlaai niet ontbreken in het rijtje streekproducten. Die heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Geniet van dit lekkers op een van de terrassen in hartje Arcen of bestel een vlaai naar keuze bij de supermarkt op Resort Arcen. Onze favoriet is abrikozen, lekker van het Arcener Bakhuis.

Welk streekproduct wil jij als eerste proeven?