Zwemspelletjes ideeen

De leukste spelletjes voor in het zwembad

Spelletjes spelen in je “eigen zwembad” op vakantie. Hoe tof is dat? Grote kans dat ook jouw kinderen er niet uit te krijgen zijn. Een opblaasbare bal of een klein zacht balletje,  duikstaafjes en een zwemband moeten dus zeker mee in de koffer. Dit zijn onze 5 favoriete spelletjes voor in het zwembad.

Marco Polo spel

Dit zwembadspel is een soort tikkertje maar dan in het water. Aantal spelers: minimaal 3

Kies iemand die ‘Marco’ is. Die persoon houdt de hele tijd de ogen dicht.  Marco blijft op een plek staan en telt hardop tot 10. De andere spelers zoeken ondertussen een plek in het zwembad. Na 10 tellen gaat Marco met zijn ogen dicht op zoek naar de andere spelers. Marco roept dan steeds ‘Marco’ en de andere spelers roepen ‘Polo’ terug. Via het geluid probeert Marco bij de andere spelers te komen om hen te tikken. Die andere spelers proberen natuurlijk steeds snel bij Marco weg te zwemmen. De speler die getikt wordt, is de volgende ‘Marco’.

Het grote afval-opruim-spel

Minimaal 2 spelers

Een spel in het water om de opruimkwaliteiten van je kinderen wat te stimuleren. Gooi verschillende zwembanden, ballen of duikringen in het water. Laat de kinderen ‘het afval’ zo snel mogelijk verzamelen. De winnaar is het kind dat de meeste spulletjes heeft opgeruimd. Of neem per kind de tijd op. Het kind dat het snelste alle spullen verzameld heeft, is de winnaar. Nu maar hopen dat ze die snelheid ook op het droge kunnen waar maken!

opblaasbare bal in zwembad

Klassiek spel: lummelen

Minimaal 3 spelers

Dit is niet per se een zwembadspel. Ook in de tuin kun je het goed spelen. Het is dé klassieker onder de balspelen! Moeten we dit nog uitleggen? Nou, vooruit dan. 2 kinderen gooien een bal over, de 3e persoon is de ‘lummel’. Die probeert de bal die wordt overgegooid te vangen. Of de speler die de bal in handen heeft te tikken. Dan wordt die persoon de lummel. Ben je met meer dan 3 spelers? Laat de spelers dan 2 teams vormen. Ieder team krijgt de helft van het zwembad als speelveld. De teams mogen ook naar elkaar overspelen, maar niet meer dan 3 keer. Dan moet de bal naar het andere team gegooid worden. De lummel probeert nog steeds de bal te vangen.

Wanneer dit zwembadspel klaar is? Simpel: als iemand er geen zin meer in heeft. Of als alle handen helemaal gerimpeld zijn 🙂

zwembad met bal en surfplank

Een spel om mee te scoren: zwemband-basketbal

Minimaal 2 spelers

Bij alle zwembadspelletjes mag een spel waarbij je kunt scoren niet ontbreken. Wij noemen het basketbal, maar je mag het ook krofbal of handbal noemen. Hoe werkt dit spel? Een zwemband is de basket. Als je 2 zwembanden hebt, dan heeft iedere speler een eigen ‘doel’. Je kunt ook 1 doel in het midden leggen. De speler of de teams proberen te scoren door een klein balletje in de band te gooien. Natuurlijk probeert de tegenstander dat te verhinderen. Want die wil zelf scoren. Strijdlust gegarandeerd!

Waterspel zonder handen

Minimaal 2 spelers

Bij dit zwembadspel proberen de kinderen een bal naar de overkant te krijgen, zonder hun handen te gebruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld de bal met hun hoofd vooruit duwen. Of de bal tussen hun benen klemmen en zo proberen te zwemmen. Laat ze zelf een slimme en snelle manier bedenken om als eerste de overkant van het zwembad aan te tikken; met bal natuurlijk.

Uitgezwommen? Dan kun je lekker bij komen op de ligbedden in het souterrain, bij goed weer in de tuin of samen op de bank in de woonkamer.

Veel zwemplezier!

En waar we het hier over kinderen hebben, kun je even goed volwassenen lezen. Want ook zij kunnen zwembadspelletjes doen in “hun eigen zwembad”. Als ze tegen hun verlies kunnen…

Waarschuwing: kinderen moeten een zwemdiploma hebben om deze spelletjes te kunnen spelen. Het water in de zwembadvilla is 1.36 meter diep. Laat kinderen nooit zonder toezicht van een volwassene spelen.