Zien en doen in Arcen - terrasje pakken

Dit moet je zien en doen in Arcen

Als je op vakantie bent in Arcen, het pittoreske stadje tussen de Maas en de grens met Duitsland, wat moet je dan zeker zien en doen? Dit is de top 5 niet te missen bezienswaardigheden in Arcen.

Kasteeltuinen Arcen

Bij uitstek de meest bekende attractie van Arcen: Kasteeltuinen Arcen. In 2016 werd Kasteeltuinen Arcen zelfs door ANWB-leden verkozen tot leukste uitje van Limburg. En voor 2020 zijn ze opnieuw genomineerd.

De Kasteeltuinen is een historische buitenplaats met een enorm park vol prachtige bloemen, bomen, vijvers en planten. Naast al het groen, organiseren ze regelmatig leuke activiteiten in het park waar zowel jong als oud zich mee kan vermaken. Van roofvogelshows tot kunstexposities in het kasteel. Geniet in het najaar van de ‘Enchanted Gardens’. De tuinelementen zijn dan ‘s avonds op sprookjesachtige wijze belicht. En kijk samen met je kinderen je ogen uit tijdens het Historisch Weekend (meestal rond Pasen) wanneer je je terug in de tijd waant met een riddertoernooi, veldslagen, oude ambachten en middeleeuwse kampementen.

Kasteeltuinen Arcen | Dagelijks open van eind maart tot begin november van 10.00 tot 18.00 uur.

Nationaal Park de Maasduinen

Een fietstocht of wandeling door Nationaal Park de Maasduinen mag niet ontbreken als je in Arcen bent. Het natuurgebied kent verschillende landschappen, planten en dieren. De naam Maasduinen komt van de stuifzandduinen in het gebied. Daarmee is het de langste rivierduinengordel in Nederland. Het Nationaal Park organiseert vaak excursies en rondleidingen, ook speciaal voor kinderen. Met de gids kom je nog meer te weten over de unieke natuur. In het park zijn verschillende gemarkeerde routes om te fietsen en te wandelen, waarvan enkele specifiek op kinderen gericht zijn. Het bezoekerscentrum in het hart van de Maasduinen is ook een bezoek waard. Dit gebouw hangt in de oude sluisbak die het Reindersmeer met het Leukermeer verbond. Je kunt er informatie krijgen over het Nationaal Park, een hapje en drankje doen en het Speelbos is ernaast gelegen. Of klim naar het hoogste punt van de Maasduinen: de Uitkijktoren in Afferden.

Nationaal Park de Maasduinen

Hertog Jan Brouwerij

Altijd al willen weten hoe de brouwers van Hertog Jan dat heerlijke bier brouwen? Wil je de koperen ketels met eigen ogen bekijken en de geur van het gerstenat opsnuiven? De Hertog Jan Brouwerij organiseert rondleidingen waarin je dat allemaal mee kunt maken. Uit liefde voor bier vertellen de gidsen je over de historie, het brouwproces en tot slot proef je natuurlijk een glas heerlijk bier uit die brouwerij.

Hertog Jan Brouwerij | Kijk voor de openingstijden op de website van de brouwerij

Terrasje pakken

Het weer hoeft maar een beetje mee te werken of de terrasjes in Arcen zitten vol. Geniet van het goede Limburgse leven. Een kop koffie met een stuk vlaai. Een lekker pilsje. Geniet van een lunch of diner op het Raadhuisplein in Arcen. En natuurlijk mag een ijsje van de prijswinnende ijssalon Clevers niet ontbreken in dit rijtje.

Langs, op en over de Maas

De Maas is altijd nabij in Arcen. Niet te missen deze regenrivier. Vanuit Frankrijk, stroomt hij via België, naar Nederland. Net ten zuiden van Maastricht komt de rivier ons land binnen. Om ruim 250 km verderop in de Haringvlietdam in zee te eindigen.

Als je in Arcen bent, moet je de Maas beleven. Wandel over de Maasboulevard en zie hoe de zon ondergaat, kijk wat een golfslag de grote transportschepen maken als ze voorbij varen, steek met een pontje over het water naar de dorpjes aan de overkant of maak eens een rondvaart over de Maas. De Maashopper vaart bijvoorbeeld als rondvaartboot en als fietspendelboot tussen Venlo en Arcen. Zo zie je Noord-Limburg van een heel andere kant.