vakantie met de familie - neem opa en oma mee

Op vakantie met opa en oma? Niet zo gek als je denkt!

Waarschijnlijk dacht jij tussen je 16e en 18e ook: “Nooooit meer met mijn ouders op vakantie”. Nu ben je wat ouder en heb je zelf kinderen. Met opa en oma op vakantie is dan een top idee! 

Je hoort het steeds vaker: opa’s en oma’s die met de kinderen en kleinkinderen op vakantie gaan. Twijfel jij of het een goed idee is? In dit blog geven we je aantal redenen waarom het zo leuk is om met je kinderen én je ouders op vakantie te gaan. Opa en oma mee op vakantie, dat is toch anders dan alleen met je gezin op reis. Daarom geven we je ook tips. Zo maak je mooie herinneringen te maken.

Een familievakantie met opa en oma

Opa en oma vinden het hartstikke leuk om veel tijd door te brengen met hun kleinkinderen. Als jij hen samen plezier ziet hebben, dan geeft dat ook jou een goed gevoel.

opa en oma mee op vakantie

Dat is het voordeel van ouder zijn. Jouw vader en moeder spelen met veel geduld al die spelletjes die jij al zo vaak hebt moeten spelen met de kinderen. Of ze ondernemen activiteiten met de kids waar jullie geen kaas van hebben gegeten. Wedden die kleine met grote verhalen terugkomt van een middagje vissen met opa?

opa en oma doen spelletje met kleinkinderen op vakantie

En terwijl opa en oma genieten van de quality time met de kleinkinderen, hebben jullie eindelijk weer eens wat extra tijd voor elkaar.

tijd voor elkaar tijdens vakantie

Besteed die extra tijd niet alleen aan je partner. Voer ook weer eens een goed gesprek met je vader, zonder dat de kinderen er doorheen tetteren. Ga wandelen en geniet van elkaars gezelschap. De anderen vermaken zich wel.

wandelen met vader op vakantie

Of ga iets gezelligs doen met je moeder. Koffie drinken in het dorpje of een stukje fietsen, terwijl de kinderen met opa gaan midgetgolfen.

koffie drinken met je moeder

Bovendien is het gewoon hartstikke gezellig om met zijn allen te eten, te poedelen in het zwembad of een dagje op pad te gaan. Tijd voor elkaar. Een onvergetelijke vakantie. Voor je ouders, de kinderen en ook voor jullie zelf.

Tips voor een geslaagde familie-vakantie

  • Zoveel mensen, zoveel meningen. Zeker wanneer het om 3 generaties gaat. Maak dus met elkaar vooraf duidelijke afspraken. Zo kunnen er tijdens de vakantie geen misverstanden ontstaan. Bijvoorbeeld dat je je ouders niet als veredelde oppas ziet. Vraag hen of ze 1 avondje willen oppassen. En zij kunnen natuurlijk ook een avond of middag met zijn tweeën weg. Het is tenslotte voor iedereen vakantie!
  • Ook is het handig om met elkaar te bespreken wat de verwachtingen zijn. Niet dat de een denkt dat je vanaf het moment van wakker worden alles gezamenlijk doet. Terwijl de ander liever zijn ochtendritueel alleen uitvoert.
  • Kies een ruime vakantiewoning voor een vakantie met 3 generaties. Zo kun je bij elkaar zijn, maar is er ook genoeg ruimte als je je even wilt terugtrekken. Wat ook prettig is? Meerdere badkamers in huis. Dan kan iedereen de dag  op zijn eigen tempo beginnen.
  • Zoek een bestemming waar genoeg te doen is voor zowel jong als oud. En ga je dagjes weg kies dan niet alleen voor pretparken (tenzij jouw ouders enorm van achtbanen houden). Maak ook eens een wandeling in het bos of ga lekker samen fietsen.

Wij wensen jullie een hele fijne familievakantie!