Wandelen in Arcen

Heerlijk wandelen door de natuur in Arcen

Meer dan 10 miljoen Nederlanders wandelen regelmatig. Ben jij er daar ook een van? Komt dat even goed uit. Te voet ontdek je namelijk de mooiste landgoederen en natuur in Arcen. Loop je deze wandelroutes in Arcen met ons mee? 

Wandeling Fort Hazepoot

Vlak bij Resort Arcen start de wandelroute rondom Fort Hazepoot. Het fort is een oude verdedigingslinie om de ‘Fossa Eugeniana’ te beschermen. Dit kanaal werd in de 17e eeuw op initiatief van de Spanjaarden aangelegd. Het is nooit voltooid. Maarten van Rossum noemt fort Hazepoot “het vreemdste en meest indrukwekkende monument van de Tachtigjarige Oorlog dat ik ken.”

Blauwe paaltjes markeren deze 2 km. lange route met kleine hoogteverschillen.  Meer info op Visit Noord-Limburg/fort Hazepoot.

Fort Hazepoot

Wandelroutes Landgoed de Hamert

Tussen Arcen en Wellerlooi ligt landgoed de Hamert. Het landgoed is onderdeel van Nationaal Park de Maasduinen en heeft verschillend gemarkeerde wandelingen.  Daarbij kom je veel verschillende landschappen tegen. Van droge loof- en naaldbossen, heidevelden en vennen tot akkers en het snelstromende Geldernsch-Nierskanaal.

Op de Hamert

Voor je start met de wandeling of na afloop is het goed toeven bij Jachthut op de Hamert.

Meer informatie over het gebied en de wandelroutes vind je op de website van Limburgs Landschap.

Wandelen door Nationaal Park de Maasduinen

De Maasduinen is een bos- en heidegebied, gelegen tussen de Maas en de Duitse grens. Het nationaal park kent de langste rivierduingordel van Nederland. Deze is door de eeuwen ontstaan in een samenspel van water, wind en mens. Je wandelt er door bossen en heide of ervaart de weidsheid van het Reindersmeer. En wat denk je van een bezoekje aan de schaapskooi? Dan gaan de kinderen zeker graag mee!

Bekijk de verschillende wandelroutes in de Maasduinen.

Wandelroute Zandhoek

De wandeltocht gaat door de uiterwaarden van de Maas, over Landgoed Arcen, de Dorperheide, de Walbeckerheide en de Boerenheide. Bos, stuifduinen en een nieuw ontstaan plassengebied wisselen elkaar af. Tijdens de wandeling kom je lang twee kastelen, het kasteel Arcen en kasteel Walbeck. Verder is er de Wymarse Molen of Kasteelmolen. In de molen is de graanbranderij de IJsvogel, een ambachtelijke distilleerderij, gevestigd.

Schans in Arcen

Je kunt de Zandhoek-route Arcen downloaden bij Klik, print en wandel.

Wandelen met kinderen

Als je zelf graag wandelt, probeer je dat natuurlijk ook je kinderen mee te geven. Met de wandeling Het boeiendste bos weet je zeker dat ze het leuk vinden. Een tocht van 2,5 km met leuke kijk, voel- en raadspelletjes.